Перше очко на "Вемблі"


Оновлена українська національна футбольна збірна стартувала у відборі до ЧС 2014 року з нічиєї на легендарному «Вемблі». 

Ну ось і дочекалися! Збірна України стартувала у відборі до ЧС 2014. Нічия з англійцями – це позитивний рахунок? 

Олег Блохін перед грою зіткнувся з кадровими втратами. За недоброю традицією перед важливими матчами «вилітають» захисники. На цей раз травмувалися «динамівець» Тарас Михалик та «гірник» Олександр Кучер. Однак це були «квіточки» в порівнянні з тим, що в цей час коїлося в збірній Англії.

Рой Ходжсон не міг розраховувати відразу на п’ять(!) гравців основи. Ешлі Коула, Джона Террі, Тео Уолкотта, Енді Керрола та особливо Уейна Руні важно повноцінно замінити на полі, тому хитрий англійський лис вдався до певних змін у складі. В старті вийшли Бейнс, Ягелга та молоді Окслейд-Чемберлен та Клеверлі.

Тренер українців виставив традиційні 4-2-3-1. В захисті все як завжди (Гусєв – Хачериді – Ракицький- Селін). Тимощук був відтягнутий трішки назад (разом з Гусєвим протидіяв проривам на фланзі Окслейда - Чемберлена) , а Ротань допомагав попереду. Півзахист – Ярмоленко, Гармаш та Коноплянка, а Зозуля виконував роль нападника.

Блохін перед матчем говорив, що збірна «буде грати як Барселона без нападників». З перших хвилин щось подібне і було. Гра наших йшла в першу чергу через фланги, де розташовувалися дві надії нашої збірною – Ярмоленко та Коноплянка. Перший же момент українців міг завершуватися голом, проте м’яч після удару Гусєва та рикошету від ноги захисника господарів поцілував стійку воріт та вилетів за межі поля. Англійці відповіли голом, який щоправда не зарахували. Дефо прорвався через оборонні редути гостей та метрів з 18-ти завдав сильного удару. М’яч влетів точно в ближній кут воріт Пятова. Українців врятувало те, що турецький арбітр Джюнейт Чакир за мить до цього зафіксував порушення правил нападником «Тотенхема» проти Ярмоленка. За декілька хвилин напевно вся Україна вже бачила в воротах м’яч після удару Ротаня, однак в останній момент Джерард зумів зупинити футбольний снаряд.

Найбільшою невдахою тайму (напевно і всього матчу) можна вважати Клеверлі. Молодому півзахиснику «МЮ» футболісти рідної збірної створили три гольових моменти, і він зумів не реалізувати жодного.
Епізод №1. Джерард віддає пас на Дефо, який переводить м’яч на Клеверлі, який виходить на побачення з Пятовим. Бий вліво чи право – 100% гол, але на щастя наших вболівальників гравець «МЮ» спробував запустити м’яча поміж ногами у нашого голкіпера. Голкіпер «Шахтаря» встиг скластися.
Епізод №2. Після передачі Лампарда пробиває поряд зі стійкою воріт.
Епізод №3. І знову м’яч у Клеверлі – удар зльоту – м’яч потрапляє у каркас воріт.

«Не забиваєш ти – забивають тобі!». Від цієї прикмети ще ніхто ніколи не втікав. Не стали виключенням і англійці.
За десять хвилин до закінчення першого тайму весь світ побачив шедевр у виконання Євгена Коноплянки. Півзахисник «Дніпра» наважився на удар метрів з 25-ти – м’яч влетів точно в дальній кут воріт Харта. Шедевральний гол та шок для англійців.

В другому таймі англійці кинули всі сили вперед, проте до певного часу у них нічого конструктивного не виходило. Гра йшла в центрі поля.
На останніх хвилинах зустрічі англійці таки зрівняли рахунок. В боротьбі у штрафній м’яч потрапив у руку Хачериді. Пенальті! Лемпард з 11-метрового звично нікого не прощає. Забитий гол став лише підтвердженням цього. Френк до кінця зустрічі зумів ще й вилучення заробити за два попередження, однак на підсумковий рахунок зустрічі це вже не вплинуло.
Навіть не рахуючи забитого голу героєм матчу став Євген Коноплянка. На протязі матчу здавалося, що англійці просто не розуміють, що робити з нашим півзахисником. А момент в другому таймі, коли гравець «Дніпра» на фланзі на одному диханні пролетів Джерарда та Джонсона став лише підтвердженням цього.

Про Селіна. Провів на полі 75 хвилин, після чого був замінений на Шевчука. Євген на лівому фланзі разом з Ракицьким протистояв швидкому Мілнеру, який постійно створював проблеми нашим захисникам. «Ворсклянин» навіть попередження отримав через фон проти атакуючого півзахисника «Манчестер Сіті». Провів непоганий, проте не найкращий свій матч в збірній. Але ж і суперник був м’яко кажучи не простим.

Нічия з англійцями – це позитивний рахунок? Однозначно. Але на мою думку ми награли на перемогу та як ніколи повністю заслуговували її . В нашій збірній є майбутнє! Головне – потрібно прогресувати молодим гравцям.

Наступну гру збірна України проведе через місяць на виїзді проти Молдови. Потрібна лише перемога.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тіні забутих боїв

Журналістика - робота не для слабонервних...

Пам'ятники Кобеляччини. Алея Слави м.Кобеляки