Чи заслужив Степан Бандера звання Героя України?

20 січня 2010 року, за "незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу", Президент України Віктор Ющенко присвоїв С.Бандері звання Герой України з удостоєнням ордена Держави (посмертно).
22 січня на урочистостях з нагоди Дня соборності в Національній опері глава держави зазначив, що "цього очікували мільйони українців і багато років". Присутні на урочистостях вітали вручення стоячи. За нагородою вийшов онук провідника ОУН, якого також звуть Степан Бандера...

Степан Андрійович Бандера - український політичний діяч першої половини ХХ ст.
Для багатьох на заході країни він ідеолог українського національного руху ХХ століття, "герой рідної Батьківщини".Для інших - ("проросійський" схід країни та Москва) - "фашист та бойовик, який вбивав простих людей".
Слід зазначити, що обидві із ворогуючих сторін в своїх сторін абсолютно праві!Овидві!
Чому? Щоб це зрозуміти треба глибше "копнути в грунт" історії нашої країни.
Взагалі ворожнеча між Україною та Російською Імперією (та насліднечею Росією) має довгу історію.
Ми хотіли незалежності, нас за це били та вбивали.У нас забирали мову та церкви, "насажували російську мову".
Зараз всі знають Дніпропетровськ, Харків та Одесу як "російські" міста.Але це не завжди було так.
Радянська вдала зробила все ,щоб українці забули рідну мову,і частково їм це вдалося...
В ті часи було одне правило : або приймай та полноняйся владі, або будеш знищений!
Був Голодомор (хто відкидає Г. - знайдіть людей,які це пережили,та спитайте,хто в них хліб відбирав та потім їх вбивав), розстріли та Солонці.Все це було з однією метою - зробити Україну "покірною".
На заході країни знаходилися люди,які протистояли чекістам та виборювали незалежність.
Кара була жорстока.Нескорених вбивали позвірячиму, дітей відправляли до дитячих домів і створювали їм такі умови,щоб вони забули рідку мову та землю.
Андрія Михайловича Бандеру — батька Степана, було вбито радянською владою. Сестер Оксану та Марту-Марію у 1941 р. було заарештовано і заслано до Сибіру (Красноярський край). Керівництво СРСР десятиліттями не дозволяло їм повернутися до України — Марта-Марія Бандера померла на чужині у 1982 році, а літня Оксана Бандера повернулася на Батьківщину лише у 1989 році після майже 50 років життя у Сибіру. Вона померла 24 грудня 2008 року.
Ще одна сестра — Володимира — перебувала у радянських виправно-трудових таборах від 1946 до 1956 року.
Бандера та ОУН воювали саме проти радянської та польської влад,які знищували їх.
Це була війна без правил.Кожна із сторін знищували всіх та вся (і не треба говорити напевно,що тільки одна із сторін була "темною").Чекісти та поляки розстрілювали прооунівських українців сім'ями.ОУН безжально вбивали прокомуністичних та пропольських жителів простих сіл .

Не слід забувати,що Бандера та ОУН воювали і проти польської влади (до 1939 року Західна Україна належала Польщі). У цей період ОУНівцями було здійснено три політичних вбивства, що отримали значний розголос — шкільного куратора Гадомського, звинувачуваного у нищенні поляками українського шкільництва та полонізації, працівника ГПУ Олексія Майлова як протест проти Голодомору в Україні та вбивство міністра внутрішніх справ Пєрацького, за якого польська влада провела криваві акції «пацифікації» (умиротворення) українців. Степан Бандера здійснював загальне керівництво замахами на Майлова і Пєрацького.
Також слід памятати,що Бандера співпряцював з фашистами (хоч і не довго). Гітлер шукав союзників.Проте як тільки він побачив,що ОУНовці захотіли "піти не потому шляху" - вони стали його ворогами.
Так що прийшлося воювати вже на два фронти.Після війни залишилася лише радянська влада...і вічне "тікання закордоном" від радянських спецслужб...та смерть.
На мій погляд ще дуже зарано категорично ставити питання про "героювання" так же само, як і про "бандитство" Бандери. За нас це вирішать наступні покоління.
Ющенко зробив неправильно, давши йому Героя.Одна людина не має жодного морального права вирішувати за всю країну. Особливо якщо це рішення абсолютно нічого не змінює.
Як думають, що Герой - так і надалі будуть думати...як буде фашистом для інших - так і буде...

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тіні забутих боїв

Журналістика - робота не для слабонервних...

Пам'ятники Кобеляччини. Алея Слави м.Кобеляки